Grundriss der C+P Bürowelt in Breidenbach - gestaltet nach Biophilc Design

Projektowanie przestrzeni biurowej C+P w stylu Biophilic Design

Natura we wnętrzach – polepszenie klimatu i akustyki

Nowe biuro C+P zostało zaprojektowane zgodnie z zasadą Biophilic Design, której celem jest optymalizacja klimatu i akustyki w otwartych biurach dzięki zastosowaniu naturalnych elementów takich, jak woda, rośliny oraz materiały dźwiękoszczelne lub dźwiękochłonne, które chronią zdrowie i polepszenia samopoczucie pracowników. Obiekty naturalne mają pozytywny wpływ na psychikę człowieka, ponieważ powodują wzrost wydajności i produktywności, podnoszą koncentrację i poziom kreatywności, a redukując stres polepszają samopoczucia.1

Dzięki zestawieniu mebli akustycznych i wykonanych z materiałów odzyskiwalnych ścianek działowych oraz wodnych i roślinnych ścian klimatycznych, oferujemy klientom kompleksowe rozwiązania ułatwiające pracę i zwiększające jej komfort. Przyznanie naszemu systemowi klimatyzacji, nawilżania oraz osuszania i zazieleniania pomieszczeń Climate Office nagrody Product Design Award 2016 na targach Workspace w Dubaju pokazuje, że nasze kompleksowe rozwiązania systemowe to właściwa ścieżka ku przyszłościowemu, zrównoważonemu rozwojowi.

Jako duży pracodawca czujemy się odpowiedzialni za stworzenie pracownikom przyjemnej i zdrowej atmosfery, w której będą się dobrze czuli i efektywnie pracowali. We współpracy z architektami, projektantami i Instytutem Frauenhofera opracowaliśmy i pomyślnie wdrożyliśmy przyszłościową koncepcję biurową C+P zgodną z podejściem Biophilic Design. Oprócz wyliczeń klimatycznych i akustycznych przeprowadzono analizę budynków z uwzględnieniem ich wielkości, zastosowanych materiałów i przeznaczenia i ustalono miejsce umieszczenia ścian klimatyczno-wodnych biorąc pod uwagę wymagania w zakresie wentylacji i rozmieszczenie mebli.

Ein Blick in die C+P Bürowelt mit verschiedenen Arbeits- und Besprechungsbereichen

[Translate to Polski:] Vielfältige Bereiche in der grünen C+P Arbeitswelt

Ściany klimatyczne, roślinne, elementy żywopłotowe oraz meble akustyczne dzielą otwarte biura na strefy pracy, wypoczynku, przestrzenie kreatywne oraz konferencyjne / obszary spotkań. Jednocześnie szklane ścianki działowe umożliwiają wydzielenie w otwartej przestrzeni biurowej przejrzystych biur indywidualnych umożliwiających prowadzenie poufnych rozmów. Na powierzchni biurowej powstały łącznie dwa otwarte biura grupowe, sześć biur indywidualnych, strefy spotkań i relaksu oraz pracy kreatywnej. Duże fronty okienne w przestrzeniach biurowych wpuszczają do środka dużą ilość światła i pozwalają pracownikom podziwiać nową aranżację parku ze stawem, nasadzeniami oraz ławkami i fotelami. Ogród jest często wykorzystywany jako miejsce spotkań i relaksu w trakcie przerwy.

W ramach przeprowadzonego wraz z Instytutem Fraunhofera (instytutem IBP) studium symulacji budynkowej (link do studium symulacji budynkowej) otrzymaliśmy zalecenia, ile ścian klimatycznych należy zastosować w poszczególnych strefach biurowych, aby zapewnić optymalny klimat w pomieszczeniach. Zgodnie z zaleceniem Instytutu Fraunhofera (IBP) w biurach indywidualnych na stałe zintegrowano po jednej wodnej ścianie klimatycznej z systemem szklanych ścianek działowych. W biurze grupowym nr 1 sześć ścian klimatycznych zapewnia odpowiednie chłodzenie wnętrza zaś w biurze grupowym nr 2 jest ich pięć.

Mobile Pflanzhecken von C+P als gesunder Sichtschutz

Optymalizacja jakości powietrza i stworzenie strefy prywatności

Połączenie całkowicie zautomatyzowanych i zamontowanych na stałe w biurach zespołowych ścian klimatycznych i roślinnych zapewnia ekologiczne, lokalne chłodzenie i odprowadzanie wilgoci z wnętrza bez odczuwalnego, nieprzyjemnego przeciągu. Dzięki optymalnemu wkomponowaniu ścian wodnych w koncepcję wentylacji w pomieszczeniu przez cały rok panuje jednakowy, przyjemny klimat: temperatura na poziomie 22°C oraz wilgotność względna powietrza ok. 45%. Poza tym chłodna ściana wodna filtruje zawieszone w powietrzu zanieczyszczenia, jak kurz czy pyłki, przez co powstaje atmosfera sprzyjająca dobremu samopoczuciu.

Tylny element: Naturalne przesiewowe w celu poprawy akustyki pomieszczenia

Zintegrowane elementy żywopłotu z dźwiękochłonnym wypełnieniem wraz z meblami akustycznymi zapewniają przyjemną akustykę w pomieszczeniu – energia dźwiękowa jest przekształcana w ciepło, a hałas jest niejako „odsysany“. Poza tym element żywopłotu spełnia rolę naturalnej osłony i umożliwia stworzenie strefy prywatności przy stanowisku. Dzięki atrakcyjnemu i świeżemu wyglądowi żywopłot jest lubiany nie tylko przez pracowników, lecz również przez gości, którzy za każdym razem zwracają uwagę na ten element wystroju. 

C+P Think Tank, ausgestattet mit einer Klimawand

Stanowiska pracy wspierające koncentrację lub pracę wymagającą komunikacji

Zgodnie z biofilnymi zasadami projektowania w biurach typu open space zabudowuje się pomieszczenia typu think tanks, w których pracownicy mogą się skupić i wydajniej pracować. Stanowiska te są dedykowane pojedynczym osobom lub grupom, które chcą wykorzystać je do indywidualnej, kreatywnej pracy. Są one oddzielone szklanymi ścianami działowymi, co zapewnia zarówno dostęp dziennego światła, jak i pożądany spokój. Ściana wodna zintegrowana w systemie ścianek działowych oraz zielone ściany we wnętrzu pomieszczenia zapewniają optymalną jakość powietrza i komfortową atmosferę. 

Spotkanie obszary interakcji i komunikacji

Obszary wielofunkcyjne w otwartych przestrzeniach roboczych można wykorzystywać na różne sposoby. Wygodne sofy i fotele wypoczynkowe ustawione przed zieloną ścianą zapraszają do relaksu i niezobowiązującej konwersacji. Spontaniczne spotkania można organizować w obszarze konferencyjnym usytuowanym za ścianami Sonic-Wall– stół interaktywny smart-table z pasującymi do niego krzesłami konferencyjnymi z serii Cegano zapewnia miejsce dla sześciu osób. Wyniki pracy można zaprezentować na Sonic-Wall, czyli na ekranie wbudowanym w ściankę. W strefie zespołowej przewidziano ladę z krzesłami barowym umożliwiającą przeprowadzanie krótkich spotkań z kolegami w pobliżu stanowiska pracy. Do organizacji spotkań i konferencji w większym gronie służy obszar z dotykowymi stołami konferencyjnymi oraz interaktywnymi białymi tablicami. Rozwiązania te pozwalają na szybką wymianę informacji, przez co nie jest konieczne przekazywanie materiałów drukowanych. W ten sposób przyczyniają się one do ochrony zasobów naturalnych i są krokiem w kierunku redukcji zużycia papieru. 

Nowoczesne stanowiska pracy grupowej ułatwiają komunikację

C+P Wasser- und Pflanzenwände als natürliche Trennwände im Büro

Dzięki harmonijnemu zestawieniu ergonomicznych mebli biurowych, nowoczesnej techniki multimedialnej oraz naturalnych akcentów wodnych i roślinnych w przestrzeniach biurowych C+P możliwe jest także zrealizowanie stanowisk pracy grupowej. Szybka wymiana informacji i nieskomplikowany transfer wiedzy oznacza oszczędność cennego czasu oraz przyczynia się do optymalizacji wyników pracy.

Przykładem jest stanowisko do pracy grupowej w dziale logistyki – pięciu pracowników siedzi tu razem przy biurkach dotykowych, planując szczegóły tras zakładowych samochodów ciężarowych. Wózek multimedialny z dwoma ekranami może być indywidualnie wykorzystywany i sterowany przez wszystkich pracowników – po czym wyniki pracy można zwizualizować i zaprezentować bezpośrednio na medium. W ten sposób zapewniona zostaje efektywna komunikacja i wymiana informacji. 

Vgl.: 1 Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin, 2010, „Wohlbefinden im Büro – Arbeits- und Gesundheitsschutz bei der Büroarbeit“